Syarat Pengembalian

eKedai.my mempunyai dasar “7 hari pengembalian”. Anda boleh membuat permohonan mengembalikan produk dalam tempoh 7 (tujuh) hari selepas penerimaan.

Ketentuan semasa penerimaan produk

Penerima produk harus memastikan bahawa bungkusan yang diterima adalah sesuai dengan pesanan sebelum menandatangani resit pengiriman.
Pastikan Nama dan Alamat penerima sesuai dengan yang tertera pada bungkusan yang dihantar. Tolak penerimaan jika terdapat kesalahan pengiriman (Salah Nama Penerima dan Alamat). Buka isi bungkusan untuk memastikan bahawa jenis produk, jumlah, warna dan ukuran sesuai dengan pesanan. Jika anda telah menandatangani pada resit pengiriman, eKedai.my berhak untuk menolak jika ada permintaan pengembalian barang atau tukar barang.

Bagaimana Situasi Yang Terjadi Agar Pelanggan Boleh Memanfaatkan 7 Hari Pengembalian?

1. Masalah kualiti produk
2. Produk dan kemasan  tetap dalam keadaan asli, aksesori dan isi kandungan tidak hilang.

Apa Yang Tidak Memenuhi Syarat Pengembalian?

1. Setiap Produk yang dijual bukan melalui eKedai.my.
2. Setiap produk telah digunakan atau rosak.
3. Setiap produk yang digunakan tidak semestinya (termasuk, namun tidak terbatas pada: tidak menggunakan dan menyimpan dengan baik, keadaan yang asli)  kemasan rosak atau aksesori yang hilang (termasuk, namun tidak terbatas pada: tag yang hilang atau telah dipotong, manual / produk label dan jaminan / produk hilang atau rosak, kemasan rosak).
4. Produk dengan hadiah, tapi hadiah tidak dikembalikan.
5. Telah ditandai sebagai barang yang cacat atau barang tidak boleh dikembalikan.

Tips :
Pakej atau bundel produk tidak dapat dikembalikan sebagian. Jika ada faktor, hadiah dan lainnya perlu dikembalikan bersama-sama.
Sekiranya produk yang dibeli adalah produk makanan, produk tersebut tidak boleh dikembalikan. Pastikan anda berhati-hati memeriksa produk dan pada masa penerimaan. Jika anda menerima produk rosak atau tidak seperti yang anda inginkan, sila hubungi khidmat pelanggan eKedai.my di khidmat@ekedai.my atau 019-3350678
Untuk pakaian atau fabrik, jika produk rosak karena alasan peribadi (seperti mengubah ukuran), ia tidak boleh dikembalikan.

** Jika pengembalian produk karena masalah kualiti/cacat, penghantaran/salah pengiriman produk itu sendiri, kos pengiriman kembali akan ditanggung oleh eKedai.my (kami akan ganti kos pengembalian produk setelah diperiksa semula dan disahkan oleh penjual masalah kualiti/produk yang diadukan).

Pelanggan menanggung sendiri kos pengembalian barang, jika kesalahan atas pilihan pelanggan itu sendiri seperti model pakaian, warna dan ukuran.